Kvalitetssikring
For at kunne leve op til egne og kunders krav om høj kvalitet, præcis dokumentation, løbende evaluering og metodeudvikling har vi inddelt Væksthusets kvalitetssikring i tre hovedområder:
Væksthuset samarbejder med mere end 2000 forskellige virksomheder om praktikforløb i virksomhederne. Virksomhederne samarbejder med os om alt fra rekruttering af nye medarbejdere til at modtage besøg af ledige, som aldrig har haft et job. Ved at klikke på linkene kan du få mere viden om, hvad det indebærer at være praktikvært og hvilke forskellige samarbejdsformer, vi beder om din virksomheds hjælp til.
1. Evaluering, kontrol og måling
Effekt- og procesmålinger
Målsætningen er, at de løbende målinger i så præcis form som mulig redegør for:
- resultater (resultater, effekter og progression)
- beskrivelse af de anvendte redskaber og deres relevans i forhold til målene
- opsummering af deltagernes vurdering af indsatsen (indsamlet ved løbende dialog, spørgeskemaer og kvalitative interviews)
- generel opsummering af indsatsen og foreløbige erfaringer
- forslag til justeringer, ændringer og evt. nye tiltag
Løbende selvevaluering
Væksthuset har et fast koncept for løbende selvevaluering, der består af:
- Interviews med borgeren – borgeren interviewes om sine forventninger, sine ønsker og sin vurdering af forløbet før, under og efter et givet forløb. På den måde justeres forløbet løbende, ligesom erfaringer fra ét forløb kommer øvrige borgere til gode. Med jævne mellemrum foretager vi også borger-undersøgelser, der bygger på telefoniske interviews. Her fokuseres på borgernes vurdering af forskellige elementer af deres forløb i Væksthuset. Den seneste undersøgelse fra foråret 2010 kan læses her.
- Ugentlige teammøder – hvor et team á 3-6 konsulenter fælles gennemgår borgerforløb og giver gensidig faglig sparring under ledelse af teamets leder og faglige ekspert. Teammøderne sikrer, at der altid er ‘flere øjne’ på et forløb, at forløbets begivenheder og potentialer perspektiveres, samt at forløbene gennemføres og leveres korrekt i forhold til tilbudets kvalitetsstandarder og målsætninger.
- Auditering – hvor medarbejdere, egne konsulenter og eksterne konsulenter gennemgår udvalgte forløb i alle detaljer, for herigennem at sikre fælles kvalitetsstandarder og læring på tværs. Myndigheden inviteres gerne med til auditeringer.
- Interviews med virksomheder og myndighed – et redskab der anvendes løbende for konstant at kunne tilpasse indsatsen i overensstemmelse med myndighedens krav og virksomhedernes behov. Ligeledes sikrer det videndeling mellem aktørerne i indsatsen.
- Fokusgruppe interviews – et redskab til at generere nye tanker, indfaldsvinkler og løsningforslag ved at samle centrale aktører i indsatsen til fælles drøftelse. Dette kan eksempelvis være borgere, virksomheder, myndighed og forsker.
- Årsrapporter – der på baggrund af statistikker, interviews og casebeskrivelser analyserer indsatsen og fremsætter anbefalinger til fremtidige ændringer. Årsrapporten er et skriftligt produkt, der fremsendes til alle Væksthusets samarbejdspartnere.
- Strategipapir – Væksthusets metodeudviklingsarbejde er blandt andet et produkt af Fondens strategipapir som udarbejdes én gang årligt i samarbejde mellem Fondens bestyrelse og ledelsen. Strategipapiret fastsætter blandt andet, hvilke metodiske udviklingstiltag og -områder, som Væksthuset skal opprioritere i et givent år.
- Behandling af klager – alle klager – fra virksomheder, borgere, teammedarbejdere, egne medarbejdere etc. – bliver behandlet af såvel de involverede medarbejdere som af dennes koordinator og ledelsen for Væksthuset. Alle der klager får et fyldestgørende svar fra et ledelsesniveau i Væksthuset. Enhver klage fra borgeren sendes til relevant myndighed.
2. Kompetenceudvikling
Intern efteruddannelse
Grunduddannelse. Væksthusets medarbejdere gennemgår en grunduddannelse i systemisk, anerkendende og løsningsfokuseret arbejde med marginaliserede borgere.
Temadage. Væksthusets medarbejdere deltager løbende i temadage, der alle har til formål at sikre en så høj kvalitet af indsatsen som mulig, samt at sikre en korrekt levering af redskaberne i henhold til rammeaftalen. Emner for temadagene kan fx være dokumentation, målgruppekarakteristik, virksomhedssamarbejde, motivation, lovgivning m.m.
Tværfaglighed. En central kilde til metodeudvikling i Væksthuset er tilrettelæggelsen af tværfaglige teams. Alle afdelinger fungerer i dag som selvstændige teams, bestående af forskellige faglige kompetencer og medarbejder med forskellige ansvarsområder. Det er en fast del af Væksthusets personalepolitik, at hver medarbejder har både mulighed og ansvar for at pleje og opdatere sin egen faglighed løbende, for at få maksimal værdi ud af tværfagligheden i de enkelte teams.
Ekstern efteruddannelse
Løbende efteruddannelse indenfor relevante emner som coaching, vejledning, ledelse, organisationsudvikling, systemisk teori, lovgivning, voksenpædagogik, kognitiv færdighedstræning og anerkendende samtale.
Efteruddannelse indenfor eget fagområde. Det er vores politik, at medarbejdere skal have mulighed for at uddanne sig indenfor de fagområder, vi arbejder med. Samtidig tilbyder vi også efteruddannelse indenfor eget fagområde. Det er vigtigt for Væksthuset, at man som medarbejder kan vedligeholde eller opdatere sin specifikke faglighed, også selvom den ikke umiddelbart relaterer sig direkte til Væksthusets arbejde. Man skal være endnu mere værd på arbejdsmarkedet, når man forlader Væksthuset.
Kognitiv metode. Væksthusets medarbejdere modtager i foråret 2008 grunduddannelse i den kognitive metode fra Kognitiv Center i Århus.
3. Forskning og samarbejde
Som en del af Væksthusets kvalitetssikring og som en del af Fondens formål deltager Væksthuset løbende i forskning, projektudvikling og tværgående samarbejde med andre aktører, myndigheder og forskningsinstitutioner i ind- og udland. Et af Fondens formål er blandt andet at bidrage aktivt og økonomisk til videndeling, forskning og forsøg indenfor beskæftigelsesbranchen. Af de væsentligste samarbejder kan her nævnes:
Kvalitetsudvikling og virkningsevaluering
Væksthuset har indledt et 2-årigt samarbejde med en række aktører, Københavns Kommune, New Insight og evalueringsprofessor Peter Dahler Larsen (Syddansk Universitet) om udviklingen af indikatorer på arbejdsmarkedsprogression for borgere i matchgruppe 4 og 5. Målet med projektet er at komme et kvalificeret bud nærmere på ‘hvad der virker’ i aktiveringsindsatsen for denne målgruppe.
Praksisforskning
En metode til løbende at evaluere og justere en indsats, som flere forskellige leverandører leverer samtidig. Det er blandt andet foregået i samarbejde med Center for evaluering under psykiatrien i Aarhus og med evalueringsekspert og psykolog Knud Ramian. Væksthuset deltager løbende i praksisforskningsprojekter med metodisk udvikling som formål. Et eksempel på et sådan projekt med fokus på metodiske aspekter i samarbejdet med virksomheder om integration af psykisk syge borgere kan findes i rapporten ‘Jobfors’ på Beskæftigelsespolitisk netværks hjemmeside
Mentorcoaching
Et metodeudviklingsprojekt, der er afsluttet i 2006. Formålet var at undersøge, hvordan man i forbindelse med integrationen af psykiske syge på en arbejdsplads sikrer en så høj kvalitet af et mentorforløb som muligt – bl.a. ved et intensivt samarbejde med og forberedelse af de involverede virksomheder. Et fokusområde for projektet var desuden at udvikle best practise i samarbejdet mellem myndighed, borger, anden aktør og virksomhederne. Udover Væksthuset involverede projektet Erhvervscenter Espelunden, Reva Trollesbro og konsulentfirmaet Argo. De afsluttende anbefalinger kan læses på http://www.vejen-tilbage.socialfonden.net/default.asp?id=2 • Psykisk sårbare på arbejdsmarkedet – projekt Bamuda – Væksthuset har i 2006 deltaget i et metodeudviklingsprojekt rettet mod integration af psykisk sårbare personer på arbejdsmarkedet. Projektet blev gennemført af arbejdsgiverforeningen ‘Kooperationen’ og støttet af Arbejdsmarkedsstyrelsen. De afsluttende anbefalinger kan downloades fra Kooperationens hjemmesidewww.kooperationen.dk
Sociale mentorer
Under udvikling
Mentorer for indvandrere med psykiske problemer
Under udvikling
Fastholdelse af psykisk syge
Under udvikling
Tværgående samarbejde
For konstant at udvikle og forfine de anvendte metoder i arbejdet med marginaliserede borgere og virksomheder indenfor det rummelige arbejdsmarked, indgår Væksthuset løbende i partnerskaber med andre aktører. Seneste skud på stammen er et samarbejdet med Jobcenter Norddjurs og Jobcenter Randers om en indsats for etniske kvinder i Roskilde.
Netværk og forskning
Væksthuset sidder med i og bidrager desuden i en lang række netværk indenfor området; blandt andet i regi af CABI (metodeudvikling) og Dansk Flygtningehjælp (traumatiserede flygtninge og metoder til at hjælpe disse i arbejde).
Samarbejde med behandlingsinstitutioner
Væksthuset samarbejdet løbende med distriktspsykiatrien, alkoholambulatorier, sprogskoler, Kriminalforsorgen og andre relevante interessenter ift. videndeling og den enkelte borgers forløb.
Øvrigt samarbejde
Væksthuset deltager desuden i følgende samarbejder:
- Udveksling med Den Svenske Ungdomsstyrelse, hvor Væksthuset underviser deres lokale kontaktcentre i Væksthuset erhvervsrettede tilgang – herunder dialog og refleksion over metodeudvikling på området.
- SIE – brancheforening for virksomheder, der arbejder med erhvervskvalificering af ledige. I dette regi arrangeres der årligt en studietur til udlandet (fx Holland, Canada, Ungarn, Frankrig, Spanien) med det formål at inspirere og udvikle indsatsen på området.
- Netværk Storkøbenhavn, der består af større virksomheder i og omkring København, der har forpligtet sig til at gøre en indsats ift. det rummelige arbejdsmarked.
Videndeling
Væksthuset er organiseret som en erhvervsdrivende fond. Et af fondens formål er at sikre forskning, metodeudvikling og videndeling med Jobcentre, andre aktører og internationale samarbejdspartnere på det beskæftigelsespolitiske område. Væksthuset deltager derfor som oplægsholder og inspirator i en lang række sammenhænge.
Eksempler på formidlinger de seneste år er:
- Det engelske indenrigsministerium
- en hollandsk arbejdsmarkedsdelegation fra Hagh
- Videnscenter for psykiatri i København
- Noor Etnisk Rådgivningscenter
- Fontähuset i Malmö
- Socialpsykiatrisk temakonference i Kbh. Kommune
- Dansk Ungdoms Fællesråd
- Karmøy Kommune i Norge
- Projekt VITA om integrationen af traumatiserede på arbejdsmarkedet
- Kommuner og Jobcentre
- ISS
- SFI
- Dansk Flygtningenhjælp
Det er Væksthusets erklærede politik at dele enhver viden om, hvad der virker på området med relevante aktører; herunder ikke mindst den aktuelle kunde.
Borger i Væksthuset
Læs om ledige borgeres oplevelse af samarbejdet med Væksthuset.
KONTAKT OS
Hvis du har spørgsmål,
så ring eller skriv endelig til os
test
test
test
Tel: +45 8824 5400
Mail: adm@vaeksthus.dk