Partnerskabet mellem Jobcenter Rudersdal og Væksthuset er den første af sin slags. Ny evaluering fra DISCUS viser stor tilfredshed blandt borgerne.
Partnerskabet mellem Væksthuset og Rudersdal Kommune er blevet evalueret eksternt af DISCUS A/S.
Du kan finde og læse hele evalueringer her
Efter tre år i det første innovationspartnerskab på beskæftigelsesområdet, er vi nu klar med en evaluering, hvor vi deler ud af vores erfaringer.
- Hvad siger borgerne?
- Hvad siger virksomhederne?
- Hvad siger samarbejdspartnerne?
Se de korte videoer om samarbejdet her
Pointer fra partnerskabet mellem Væksthuset og Jobcenter Rudersdal
Hvorfor gjorde vi det?
Hvordan oplever borgerne partnerskabet?
Hvordan oplever medarbejderne partnerskabet?
FAQ OM EVALUERINGEN AF INNOVATIONSPARTNERSKABET MELLEM VÆKSTHUSET OG RUDERSDAL KOMMUNE
Her kan du finde svar på de væsentligste spørgsmål om evalueringen af partnerskabet.
Vil du dykke yderligere ned i evalueringen, kan du læse den fulde rapport fra DISCUS, ved at klikke her
Da Jobcenter Rudersdal og Væksthuset indgik aftalen om partnerskab, var der ingen af parterne der vidste med sikkerhed, om modellen ville bidrage til at løse opgaver og udfordringer i beskæftigelsesindsatsen. Der var ingen erfaring eller dokumentation at læne sig op ad, da partnerskabet om beskæftigelsesindsatsen var det første af sin art i Danmark.
Parterne blev derfor enige om at evaluere den nye samarbejdsform undervejs for at blive klogere på, hvordan partnerskabsmodellen virker, hvorfor og hvilket udviklingspotentiale, den rummer.
Formålet med evalueringen er, at:
- mobilisere viden i partnerskabet
- undersøge hvordan og hvorfor partnerskabsmodellen virker
- blive klogere på både gevinster og udfordringer ved modellen set fra forskellige aktørers perspektiver
- få konkrete input til videreudviklingen af organiseringen, styringen og ledelsen af samarbejdet samt de organisationsværdier, som skal gennemsyre samarbejdet
- inspirere beskæftigelsesfeltet i Danmark
DISCUS har udarbejdet evalueringen i perioden fra juni 2022 til marts 2023.
Fokus i evalueringen er på de kvalitative sider af partnerskabet (styring, organisering, ledelse, organisationsværdier) og ikke på de kvantitative effekter (hvor mange der kommer i job, økonomi osv.)
Evalueringen har bestået af følgende elementer:
- Løbende workshops/møder med ledergruppen. Her var fokus blandt andet partnerskabets kerneelementer
- Fælles workshop med alle ledere og medarbejdere. Her var fokus på vurdering af kerneelementer, vurdering af hvad der har virket i implementeringen af partnerskabet, ønsker til partnerskabet, udfordringer i partnerskabet og så videre.
- Interviews med medarbejdere fra alle teams. Her var fokus på roller og kompetencer.
- Interviews med 26 samarbejdspartnerne (borgere, virksomheder, samarbejdspartnere). Her var fokus deres oplevelse af partnerskabet.
Derudover har DISCUS brugt diverse skriftlige materialer om partnerskabet. For eksempel udbud, aftaler, notater, programmer for seminarer, præsentationer, borgerundersøgelser.
DISCUS har interviewet 13 borgere om deres oplevelse af partnerskabet. Målet var at tale med så mange forskellige borgere som muligt frem for et stort antal borgere.
Borgerne er tilfældigt udvalgt blandt de borgere, der havde samtaler i Væksthuset eller Jobcenteret den pågældende dag, DISCUS foretog interviews.
Fokus i interviewene med borgerne var, om de oplever mening, sammenhæng og fremdrift.
Det siger borgerne om partnerskabet:
- ”Det er helt perfekt.”
Samarbejdet mellem Jobcenteret og Væksthuset fungerer rigtigt godt. Der er god koordinering mellem de to systemer – borgerne oplever parterne trækker i samme retning.
- ”De fungerer godt sammen.”
Borgerne oplever at det er godt, at der er to parter ”på dem”, fordi de kommer med forskellige perspektiver, kompetencer og ideer.
- ”De er begge to lige gode”.
Borgerne føler sig set, involveret og oplever, at der er tid til dem.
Hovedkonklusion
Borgerne oplever overordnet, at de bliver serviceret og hjulpet godt på vej af en samlet faglig beskæftigelsesindsats. Borgerne oplever, at mødet med både Jobcentret og Væksthuset har værdi hver for sig. Men – og det er afgørende – de oplever samtidig, at det er i udvekslingen mellem de forskellige kompetencer og perspektiver, at de føler sig set, hørt og hjulpet videre. Partnerskabet er altså mere end summen af de enkelte parter. De to stærke faglige kulturer giver tilsammen synergi og innovationskraft i indsatsen.
DISCUS har interviewet seks virksomheder om deres oplevelse af partnerskabet.
Virksomhederne er en blanding af private og offentlige virksomheder og varierer i størrelse fra 5 – 250 ansatte.
Fokus i interviewene med virksomhederne var om de oplever et tæt og koordineret samarbejde.
Det siger virksomhederne om partnerskabet:
- “Samarbejdet mellem Væksthuset og Jobcenteret fungerer fint – positivt og smidigt, føler jeg”
- “Når de deltager i møder her sammen, fungerer det godt”
- “Jeg går ikke op i det med partnerskabet mellem Væksthuset og Jobcenteret – jeg er mest optaget af, at der ikke kommer så mange forskellige”
- ” Jeg vil bare gerne have en fast kontaktperson, der kender virksomheden”
Hovedkonklusion
De virksomheder, som har samarbejdet med partnerskabet, Jobcenteret og/eller Væksthuset er generelt meget positive overfor det engagement og den tætte koordinering de oplever. Virksomhederne tænker generelt ikke over, at der er tale om et partnerskab. De er mere optaget af, om samarbejdet fungerer i dagligdagen og giver dem værdi, og har forslag til at gøre ”papirarbejdet” lettere i deres dagligdag.
DISCUS har interviewet syv samarbejdspartnere om deres oplevelse af partnerskabet.
Samarbejdspartnerne dækker forskellige forvaltningsområder inden for social og sundhed, foreninger og frivillige fællesskaber.
Fokus i interviewene med samarbejdspartnerne var det samme som for virksomhederne, altså om de oplever et tæt og koordineret samarbejde.
Det siger samarbejdspartnerne om partnerskabet:
- ”Partnerskabet betyder, at jeg ved, hvor jeg skal henvende mig.”
- ”Det er blevet meget lettere med kun én samarbejdspartner.”
- ”Jeg var som udgangspunkt kritisk overfor kun en samarbejdspartner – men nu jeg overbevist: Det går rigtig godt!”
- ”Før partnerskabet var det ”det vilde vesten” – vi tog os til hovedet! Alt for mange selvbestaltede leverandører.”
Hovedkonklusion
Evalueringen viser, at det, at man er gået fra 157 leverandører til een leverandør, har betydet et meget enklere, meget mere gennemskuelig og frem for alt et meget mere effektivt og professionelt samarbejde med leverandøren, Væksthuset.
DISCUS har også set på, hvordan partnerskabet fungerer set indefra.
Her er evalueringen baseret på en blanding af interviews med udvalgte medarbejdere og teamledere samt input på workshops og seminarer.
DISCUS opdeler evalueringen i henholdsvis organisatoriske drivere, kompetence drivere og ledelses drivere, der har understøttet partnerskabet.
Hovedkonklusion
Set indefra – fra ledere og medarbejdere i jobcentret og i Væksthuset – er partnerskabet kommet langt. Der er stadig udfordringer i samarbejdet, primært i forbindelsen med organisering af samarbejdet og med den fælles kompetenceudvikling. Afgørende er det her, at både ledere og medarbejdere viser og oplever stor gensidig nysgerrighed og respekt. Samt at der er et stort engagement og villighed til at løse udfordringer på de områder, hvor partnerskabet fortsat skal udvikle sig.
Partnerskabet har efter evaluators vurdering potentiale for yderligere udvikling, især hvis der skabes et endnu tættere samarbejde mellem Jobcentret og Væksthuset omkring de enkelte målgrupper både i forhold til organisering af samarbejdet, kompetenceudvikling og ledelse.
Evalueringen af partnerskabet mellem Væksthuset og Jobcenter Rudersdal kan ifølge DISCUS sammenfattes i følgende styrker og potentialer.
Partnerskabets styrker
- Jobcentrets og Væksthusets forskellige profiler i partnerskabet. Roller og kompetencer opleves af alle borgere og langt de fleste samarbejdspartnere som meget klare og tydelige.
- Borgerne oplever, at mødet med både Jobcenteret og Væksthuset har værdi hver for sig. De oplever samtidig, at det er summen af de forskellige perspektiver der gør, at de føler sig set, hørt og hjulpet videre.
- Det er let for omverdenen at navigere i partnerskabet, fordi det er overskueligt, hvem der har hvilke roller.
- To stærke faglige kulturer giver tilsammen synergi og innovationskraft.
- Både ledere og medarbejdere oplever stor gensidig nysgerrighed og respekt.
- Der er stort engagement og villighed til at løse udfordringer på de områder, hvor partnerskabet har behov for fortsat udvikling.
Partnerskabets potentialer
- Partnerskabet har et potentiale for yderlige udvikling, hvis der skabes et endnu tættere samarbejde mellem Jobcentret og Væksthuset.
- Der er et potentiale i at udvikle samarbejdet med nye lokale virksomheder. Både så virksomhedsnetværket udvides, og så der er mere vidensudveksling omkring virksomhedssamarbejdet mellem Jobcenteret og Væksthuset.
Vi bruger evalueringen til at blive klogere på alle dele af partnerskabet. Et innovationspartnerskab er en dynamisk størrelse.
Partnerskabet har ingen ambitioner om at ”nå i mål”, men har derimod en ambition om løbende udvikling, så der hele tiden er mulighed for tilpasning til en foranderlig beskæftigelsesindsats.
Vi er gået i gang med at lave tiltag, der imødekommer de udviklingsmuligheder, som evalueringen peger på. Der er for eksempel flere faglige fællesskaber mellem medarbejdere i partnerskabet samt nye og tættere samarbejder med virksomheder.
Du kan løbende følge med her på siden, hvor vi løbende vil dele vores erfaringer omkring partnerskabet.
Evalueringen er foretaget fra august 2022 til december 2023. Evalueringens empiriske grundlag er skriftlige dokumenter, deltagelse i workshops og mødet med Jobcenter Rudersdal og Væksthuset, interviews med borgere, 6 ledere af virksomheder, institutioner m.v. interviews med kommunale samarbejdspartnere og civilsamfundsorganisationer. Du kan læse mere om partnerskabet her.
Vi skaber stærke faglige løsninger på beskæftigelsesområdet
Væksthuset hjælper mennesker i job og uddannelse. Væksthusets Forskningscenter forsker i beskæftigelsesområdet.Væksthusets Kompetencecenter udvikler beskæftigelsesfagligheden via kurser, uddannelser og organisationsudvikling.
Vi støtter
Væksthuset er en socialøkonomisk virksomhed og en erhvervsdrivende fond. Vores overskud bruges blandt andet til sociale projekter og til forskning og udvikling af beskæftigelsesindsatsen for ledige i udsatte positioner i Danmark.
Kontaktoplysninger
Væksthuset har afdelinger forskellige steder i landet.
Se alle afdelinger her
Tlf: 8824 5400
Mail: adm@vaeksthus.dk
CVR: 15 80 23 83