“Fra dropout til kommende
IT-direktør”

Jeppe må droppe ud af tre universitetsuddannelser på grund af galopperende angst. Behandling og især den helt rigtige praktikplads får ham på ret kurs. I dag er Jeppe ansat i sin praktikvirksomhed Utopian City Scape, og er blevet opfordret til at søge stillingen som IT direktør

”Det var en ordentlig lussing, og den kom som et chok”, fortæller 30-årige Jeppe Feld om oplevelsen med at dumpe en eksamen i astrobiologi på Københavns Universitet tilbage i 2012. Det var hans bedste fag på uddannelsen. Han elskede det.

”Jeg kunne ikke komme tilbage på studiet bagefter. Kunne ikke se læreren i øjnene, hvordan kunne jeg dumpe hans fag. Kunne heller ikke se mig selv eller de andre 14 på studiet i øjnene. Jeg svigtede dem og mig selv, og alt i mig sagde flygt”.

Sådan beskriver Jeppe sit mest intense møde med angsten, som eskalerede i årene på universitetet.

jeppe_citat1

Angsten raser

”Da jeg havde det allerdårligst, kunne jeg hverken overskue at gå ud af lejligheden eller tale med nogen. Jeg sov det meste af dagen eller sad bare og stirrede ind i væggen – eller tv’et”, fortæller Jeppe.

Han beskriver, hvordan han nærmest løb igennem den lokale Netto, mens han smed de allermest nødvendige dagligvarer i indkøbskurven. Han trak kun vejret helt ned i lungerne, når han stod på den indvendige side af hans hoveddør i lejligheden på Amager.

”Jeg kan slet ikke tælle hvor mange gange, at jeg lynede jakken op, og havde hånden på håndtaget for at trykke det ned og gå ud. Men det blev næsten altid kun til forsøget desværre. Jeg kunne intet magte”, siger Jeppe og beskriver perioden, som den mest sorte.

Mors hjælp

Jeppes mor fornemmer, at der er noget galt med sønnen, da han kvitter sport og ikke længere hænger ud med vennerne. Hun godtager ikke hans standardsvar om, at han har det fint. Hun hjælper ham til psykolog. Jeppe bliver klar over, at han lider af angst. Ved siden af behandling hos psykolog, starter han i Væksthuset.

Praktik sender angsten til tælling

”Jeg tager gerne imod en udfordring. Det var min konsulent i Væksthuset rigtig god til at give mig. Først var det i det meget små; gå en tur inden næste gang. Og så; gå en tur hver dag. Og ugen efter; løb en tur før næste gang. Og hurtigt var jeg egentlig klar til at tage udfordringen om praktik op”, fortæller Jeppe.

Jeppe har altid interesseret sig for IT, og konsulenten fandt en praktik som programmør i softwarevirksomheden Utopian City Scape.

”Jeg havde ingen erfaring med IT, men en stor interesse, og det kunne de heldigvis fornemme. Det var vigtigt for mig, at jeg kunne vise, hvad jeg duede til, men at der ikke var skyhøje forventninger til mig. Jeg kunne næsten kun overraske positivt – også mig selv. Og det var dejligt angstdæmpende”, fortæller Jeppe og kalder praktikken det afgørende skridt i kampen mod angsten.

Praktikken tilbyder Jeppe en fremtid, som før var smuldret af angsten. Praktikken og udsigten til en meningsfuld fremtid gør, at Jeppe accepterer sine kaotiske studieår. Med den accept følger helbredelsen.

jeppe_citat2

Fra praktikant til fremtidig chef

Jeppe er nu ansat i Utopian City Scape. Han føler et stort drive i arbejdet som programmør, og er sikker på, at et arbejde med IT er fremtiden for ham.

Direktøren har for nylig været forbi Jeppes skrivebord, og har spurgt ham, om han kunne tænke sig at søge stillingen som driftsdirektør for IT. Det fortæller Jeppe med slet skjult stolthed, og tilføjer ”Det gør jeg om et par år”.

Angsten er stadig en del af Jeppes liv, men den kontrollerer ham ikke længere.

”Nu er det er mig, der styrer – og ikke den. Jeg kan nu sige ”ah, det her er angsten der taler”, og acceptere, at den er der og trodse den”, siger Jeppe.