ForsideKompetence

Væksthuset Kompetence udvikler beskæftigelsesfagligheden

Væksthuset Kompetence udvikler beskæftigelsesfagligheden

Vi skaber organisatorisk forankret læring via undervisning og organisationsudvikling i forskellige kommuner og organisationer.

Hos os får I udvikling og opkvalificering af jeres ledere, medarbejdere og andre nøglepersoner.

Grundlag

Vi baserer vores arbejde på anerkendt forskning, teori, metoder og viden samt best practice på feltet og over 30 års erfaring med at hjælpe ledige borgere i udsatte positioner i job og uddannelse.

I får solid, forskningsbaseret og opdateret beskæftigelsesfaglig viden.
I får kompetence- og organisationsudvikling, der er skræddersyet og tilpasset jeres organisation og behov.
I får beskæftigelsesfaglige greb og redskaber, som I kan bruge i jeres beskæftigelsesfaglige praksis.
I får styrket jeres fælles beskæftigelsesfaglighed og fælles faglige sprog.
Samarbejde med os

Fordele ved at samarbejde med Væksthuset Kompetence

Beskæftigelsesfaglighed

Væksthuset har udviklet Det Beskæftigelsesfaglige Landskab, som er et systematiseret bud på, hvad beskæftigelsesfaglighed kan bestå af.

Syv temaer - en stærk beskæftigelsesfaglighed
Det Beskæftigelsesfaglige Landskab - introduktion

Syv temaer - en stærk beskæftigelsesfaglighed

Det beskæftigelsesfaglige Landskab består af syv temaer, der tilsammen tegner en stærk beskæftigelsesfaglighed. Hvis du klikker til højre, får du en kort introduktion til hvert tema.

Landskabet er udviklet på baggrund af forskning og praksis på beskæftigelsesfeltet med afsæt i lignende beskrivelser på andre fagfelter. Det er også testet sammen med kommuner.

Vores arbejde med kompetenceudvikling og organisatorisk læring tager altid udgangspunkt i Det Beskæftigelsesfaglige Landskab, og vi tilbyder faglig sparring og opkvalificering indenfor alle landskabets syv temaer.

 Relationskompetence
01

Relationskompetence

→ Evnen til at skabe, vedligeholde og udvikle samarbejdsrelationer samt inddrage borgeren.

→ Kompetencer til konflikthåndtering, mentalisering, arbejde med tiltro til jobchancer, nærværende lytning, forhandling, mening, følelsesregulering og styring af indhold i samtaler.

Indsatser og redskaber i forhold til borgeren
02

Indsatser og redskaber i forhold til borgeren

→ Evnen til at planlægge og følge op på relevante indsatser.

→ Evnen til at vælge og benytte redskaber til forskellige formål som kompetenceafklaring, jobsøgning, mestringsindsatser, arbejdsevnevurdering.

→ Viden om metodiske redskaber og teorier indenfor kommunikation, samtale, forandringsprocesser.

Virksomhedsrettet indsats
03

Virksomhedsrettet indsats

→ Kendskab til lokalt og nationalt arbejdsmarked.

→ Kompetencer til at opsøge job- og udviklingsmuligheder og udvikle arbejdspladsernes inklusionskompetence.

→ Kompetencer til at analysere forhold på arbejdspladser med henblik på at skabe relevante match og udviklingsprocesser, herunder brugen af forskellige former for praktik, lønnede timer, løntilskud, fleksjob og hjælpemidler.

→ Evnen til at vejlede og hjælpe virksomhederne.

Erfaring, viden og indsigt
04

Erfaring, viden og indsigt

→ Evnen til at basere faglighed på evidens, erfaring og indsigt i samfundsforhold og politiske beslutninger.

→ Baggrundsviden om politiske forhold, feltets udvikling, lovgivning, arbejdsmarkedets vilkår og mekanismer.

→ Indsigt i målgrupper, øvrige velfærdsområder og forskning.

Lokalt netværk og samarbejde
05

Lokalt netværk og samarbejde

→ Evnen til at etablere, udvikle og benytte et lokalt netværk og kompetencer til at samarbejde med netværket. Det kan være konkrete personer på bestemte arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner, civilsamfund og offentlige forvaltninger og instanser.

→ Evnen til at inddrage andre og facilitere inddragelsen, for eksempel samskabe på tværs af aktører og institutioner.

Reflekterende praksis
06

Reflekterende praksis

→ Evnen til at reflektere kritisk alene og sammen med kolleger om dilemmaer og problemstillinger.

→ Evnen til at undersøge ting fra nye vinkler, udfordre etablerede sandheder og blinde vinkler.

→ Evnen til at tilføje ny viden til refleksioner og begrunde antagelser, hypoteser, beslutninger og forslag med afsæt i forskellige typer af viden (praksisbåret, forskning, teori og værdier).

Systematik og dokumentation
07

Systematik og dokumentation

→ Evnen til at arbejde systematisk, lovligt og etisk forsvarligt, for eksempel GDPR, ligebehandling.

→ Evnen til at udarbejde dokumentation og rapportere med fagligt anerkendte begrundelser.

→ Evnen til at planlægge og gennemføre forløb, hvor det er tydeligt, hvilke mål, indsatser og resultater der arbejdes med.

Hvorfor udvikle Det Beskæftigelsesfaglige Landskab?

Hør Leif Tøfting Kongsgaard fortælle om Det Beskæftigelsesfaglige Landskab, og hvad I kan bruge det til.

Vi skræddersyer alle udviklings- og opkvalificeringsforløb. På den måde sikrer vi, at undervisningen passer til jeres konkrete behov og tager afsæt i jeres organisation. Vi ved, at det er det bedste udgangspunkt for at skabe og forankre læring.

Vi tilbyder både inspirationsoplæg, forskningsoplæg, faglige temadage, lederudviklingsforløb, nøglepersonsforløb, individuel og gruppebaseret sparring samt større opkvalificeringsprogrammer.

Vi lytter altid til jeres behov – og sammensætter i samarbejde med jer et forløb, der rykker jer i den retning, I ønsker.

Organisationsudvikling

Skræddersyede beskæftigelsesfaglige forløb til jeres organisation

Tidligere udviklingsforløb, temadage og kurser

Vi har samarbejdet med mange kommuner. Her er et udpluk af forløbene:

Organisationsudvikling

Formål: Udvikling af en fagligt refleksiv kultur og træning i brug af greb og redskaber til faglig refleksion.

Forløb: Organisationsudviklingsforløb med to dages lederseminar, tre faglige dage for ledere, sparringsgrupper for ledere i triader, faglige dage for alle medarbejdere og fagligt refleksiv redskabskasse.

Styrket virksomhedssamarbejde

Formål: Få den nyeste viden om inklusionskapacitet, løntimer og ESG-rapportering og et styrket fokus på samarbejdet med virksomheder.

Forløb: Uddannelsesdage for medarbejdere på tværs af afdelinger med fokus på arbejdet med afklaring, match, menneskelig udvikling og facilitering af samarbejdet mellem beskæftigelsesmedarbejder, borger og arbejdsgiver.

Beskæftigelsesfaglig udvikling

Formål: Kvalificere Væksthusets Beskæftigelsesfaglige Landskab og udvikle læringsressourcer til styrket beskæftigelsesfaglighed og faglig ledelse – som digitale læringsmaterialer, et fagligt profilværktøj, ledelsesredskaber, faglige workshops m.m.

Forløb: Etårigt udviklingsforløb på tværs af Danmark, Norge og Sverige. Kommuner og andre organisationer arbejder sammen med Væksthuset for at udvikle en fælles forståelse af beskæftigelsesfaglighed. Der bliver igangsat en række udviklingsspor i praksis.

Beskæftigelsesfaglige dage

Formål: Styrke den faglige kvalitet i afdelingen ved at opbygge et fælles fagligt sprog.

Forløb: Opkvalificeringsforløb med et halvdags lederseminar og to faglige dage for ledere og medarbejdere med temaerne: ”Troen på borgerens jobchancer” og ”De 8 kommunikationsstile”.

Studiebesøg

Formål: Udvikle et fælles vidensgrundlag med afsæt i forskning og praksisviden fra Væksthuset og give deltagerne inspiration til at drive udvikling af beskæftigelsesfaglighed i deres egne organisationer.

Forløb: Studiegrupper fra Norden besøger Væksthuset i København i en-to dage, hvor programmet byder på oplæg fra forskere og praktikere, workshops, refleksioner og faglige drøftelser.

Beskæftigelsesfaglige nøglepersoner

Formål: Uddanne professionelle nøglepersoner, der kan lede refleksive kollegiale vidensprocesser i organisationen. Herunder at kunne mobilisere og tilføre viden.

Forløb: Etårig uddannelse med fokus på mobilisering af viden på tværs af organisationen, facilitering af fagligt refleksive processer med ledere og kolleger, udbredelse af viden om forskning fra Væksthuset og andre.

Nordisk vidensnetværk

Formål: Styrke deltagernes faglighed og evne til at håndtere dilemmaer og komplekse problemstillinger i arbejdet med at bringe mennesker ind på arbejdsmarkedet.

Forløb: Deltagerne i netværket får en række online webinarer og nyhedsbreve med seneste forskning og anden viden fra feltet. For netværkets PRO-medlemmer – som alle har gennemført Væksthusets nøglepersonuddannelse – afholdes fysiske workshops og netværksmøder med skiftende faglige temaer.

Udtalelser

Dét siger vores samarbejdspartnere:

Aalborg Jobcenter

”Vi har gennemgået et længere uddannelsesforløb med kompetenceudvikling, og gennem det har vi lært nogle metoder, som vi er i fuld gang med at implementere og fastholde. På den måde har de spillet en ret stor rolle for os."

Jobhuset -Fønix & Pulsen

”Vi har haft et kompetenceudviklingsforløb om troen på borgerens jobchance. Vi ved, at Væksthuset altid kommer med gode perspektiver og leverer en høj faglighed, som vi kan bruge både monofagligt og tværfagligt. 

De er gode til at inddrage medarbejderne og skabe dialog, og formålet med at skabe en fælles platform og et fælles sprog omkring troen på borgerens jobchancer blev i høj grad mødt.”

Fredensborg Kommune

”Arbejdet med fagligt refleksiv praksis og troen på borgerens jobchance har givet os et fælles fagligt sprog for beskæftigelsesfaglighed. Vi står mere robust nu i de vinde, der blæser, og samtidig møder borgerne et mere professionelt jobcenter.”

Samordningsförbundet Skåne Nordost

”Samarbetet med Væksthuset har gett ett nytt förhållningssätt och metod för progressionsmätning. Det är en resa att tänka om och tänka nytt. Det innebär bl.a. reflektion, analys, mod, samverkan och professionalitet.

I den resan har Væksthuset varit ett stöd med tydlig förankring i sin forskning och egna erfarenheter.”

Vellinge kommun

”Genom samarbetet med Væksthuset Kompetence har vi fått möjlighet att skräddarsy kompetensutvecklingsinsatser baserade på den forskning Væksthuset genomfört, men utifrån verksamhetens specifika behov.

Vi har fått värdefull kunskap som är förankrad i forskning vilket gett oss en ökad trygghet i yrkesrollen i arbetet med deltagare och i samverkan med samarbetsparter.”

Undervisere Væksthuset Kompetence

Vi dedikerer vores tid til at undervise og skabe organisationsudvikling på beskæftigelsesområdet.

Anne Sandberg Holm

Anne Sandberg Holm
Chef, Væksthuset Kompetence

Anne arbejder med beskæftigelsesfaglig undervisning, ledelse og organisering. Anne er organisationspsykolog og har mange års erfaring fra det beskæftigelsesfaglige felt både som konsulent og leder. I sin undervisning bevæger Anne sig mellem de konkrete dilemmaer i dagligdagen og den mere generaliserede forskningsviden, som giver et helikopterperspektiv på hverdagens udfordringer. Undervisningen giver deltagerne et helhedssyn, så de lærer at løse konkrete arbejdsopgaver i et samspil mellem kerneopgave, organisering og medarbejderkompetencer.

Leif Tøfting Kongsgaard

Leif Tøfting Kongsgaard
Ph.d., direktør

Leif arbejder med oplæg og facilitering og er optaget af at omsætte forskning og teori til en styrket beskæftigelsesfaglig praksis. Leif har en baggrund som antropolog og trækker på en bred erfaring som konsulent, leder, underviser, supervisor og forsker i beskæftigelsesindsatsen. Med afsæt i sin pædagogiske formidling skubber han til beskæftigelsesfeltet, så både politikere, ledere og frontmedarbejdere forstår, hvordan de udvikler kritisk refleksive velfærdsorganisationer, der gør en forskel for borgerne. Leif har en ph.d i velfærdsarbejde og organisatorisk læring.

Susie Skov Nørregård

Susie Skov Nørregård
Chefkonsulent

Susie arbejder med undervisning og procesledelse og samspillet mellem det beskæftigelsesfaglige felt og socialt arbejde. Susie er antropolog og går undersøgende og nysgerrigt til værks, når hun samarbejder med organisationer, ledere, medarbejdere og andre fagfolk. Hun har mange års erfaring med at skabe meningsfulde fællesskaber og relationer for borgere i udsatte positioner. I sin undervisning bruger hun deltagernes egne erfaringer fra hverdagen - og netop det er med til at skabe små, men betydningsfulde forandringer i den beskæftigelsesfaglige praksis.

Sabine Maria Schönhoff

Sabine Maria Schönhoff
Chefkonsulent

Sabine designer og underviser beskæftigelsesfaglige leder- og organisationsudviklingsforløb. Hun er autoriseret psykolog med efteruddannelse indenfor arbejds- og organisationspsykologi og har mere end 10 års erfaring som konsulent og leder i det beskæftigelsesfaglige felt. Sabine udvikler organisationer til at arbejde med refleksiv praksis og beskæftigelsesfaglighed. Hun skaber sammenhæng mellem formål, mål og ressourcer og leverer veldesignede og tilpassede forløb, hvor deltagerne oplever konkrete koblinger til deres praksis.

Karen Ask

Karen Ask
Chefkonsulent

Karen undersøger, designer og leder refleksiv læring, som udvikler beskæftigelsesfagligheden. Karen er etnolog og arbejder med en grundlæggende nysgerrig og undersøgende tilgang til organisationer, mennesker og praksisser som afsæt for at mobilisere viden og udvikle praksis. Hun har fra sit mangeårige arbejde med lærende evaluering i den svenske beskæftigelsesindsats et skarpt blik for at designe langsigtede forandringsprocesser. Karen er optaget af at udvikle beskæftigelsesfaglig kvalitet i kerneopgaven og skabe fælles rammer for samsyn, samarbejde og samskabelse.

Karin Persson Haas

Karin Persson Haas
Chefkonsulent

Karin underviser og coacher medarbejdere og ledere i beskæftigelsesfaglig udvikling i Sverige. Hun er uddannet markedsøkonom, forandringsleder og professionel coach. Som underviser står hun på en lang og bred praktisk erfaring fra flere organisationer indenfor beskæftigelsesområdet og andre brancher, hvor hun har været både leder, medarbejder og selvstændig. Karin understøtter forandringer i samarbejde med mennesker og organisationer ud fra deres forskellige komplekse situationer, og de går ofte videre med inspiration og redskaber, så de kan udvikle sig videre på egen hånd.

Kontakt

Vil du høre mere om beskæftigelsesfaglighed og organisationsudvikling?

Vores kompetenceudvikling er funderet i forskning og erfaring fra praksis.
Forskning

Vores kompetenceudvikling er funderet i forskning og erfaring fra praksis.

Al viden i Væksthuset Kompetence er funderet i viden fra både praksis og forskning. Væksthuset samarbejder med en række kommuner, og vi har vores egen forskningsenhed: Væksthuset Forskning.

Du kan dykke ned i al vores forskningsviden her.