Forside–Forskning–Projekter–Analyse af langvarigt sygefravær i Herning Kommune
Analyse af langvarigt sygefravær i Herning Kommune
Alle kan blive ramt af sygdom og belastninger, der giver sygefravær i kortere eller længere tid. Når sygefraværet bliver langvarigt, kan det skyldes, at flere forskellige forhold, udover den specifikke sygdom eller belastning, har indflydelse på sygefraværets omfang. Det kan være andre fysiske eller psykiske lidelser hos borgeren selv, forhold på arbejdspladsen, omstændigheder i hjemmet eller hos andre familiemedlemmer, ventetider i systemet, samarbejdet på tværs af offentlige institutioner m.m.
Herning Kommune har p.t. mellem 2.500 og 3.000 borgere, der har været syge i mere end syv uger. Kommunen ønsker en kvalitativ analyse af længerevarende sygefraværsforløb.
Projektets formål
Projektets formål er at forstå forskellige komplekse sammenhænge i langvarige sygefraværsforløb for at kunne yde bedre og mere sammenhængende hjælp for sygemeldte i fremtiden.
Projektet undersøger også, hvordan forskellige aktører, der er involveret i sygemeldtes forløb, ser på sygefravær og roller omkring sygefravær.
Samarbejdspartnere i projektet
Væksthuset samarbejder med Herning Kommune i projektet.
Datakilder og metoder
Undersøgelsen er kvalitativ. Målet er at forstå meninger, fortællinger, sammenhænge og logikker i dybden fremfor at kortlægge udbredelse og forskelle i forskellige brancher.
Vi anvender forskellige metoder til at indsamle erfaringer og refleksioner fra forskellige aktører med viden om sygefravær:
- Enkeltinterviews med sygemeldte/tidligere sygemeldte borgere.
- Enkeltinterviews med virksomheder, praktiserende læger, faglige organisationer samt medarbejdere og ledere i jobcentret.
- Sagsgennemgang af udvalgte igangværende sygefraværssager.
- Fokusgruppeinterviews med forskellige aktører involveret i sygefravær.
Vi etablerer desuden en faglig følgegruppe med udvalgte eksperter på området, der mødes 2-3 gange i løbet af projektperioden til kvalificering af hypoteser, fund, analyser og konklusioner.
Projektperiode
Projektperioden løber fra 2023 til 2025.
Projektets resultater
Værd at kigge på