Forside–Forskning–Projekter–Spot på samtalen
Spot på samtalen
Samtalen mellem beskæftigelsesmedarbejderen og den ledige borger spiller en central rolle i beskæftigelsesindsatsen. Samtalen kan være afgørende for fremdrift og mening på vejen mod job. Derfor er det værd at se på, hvad der sker i samtalerne, og hvordan det sker.
Projektets formål
Projektets formål er at give beskæftigelsesmedarbejdere konkrete værktøjer til at reflektere over, hvordan samtaler kan være med til at skabe fremdrift og meningsfuldhed for ledige borgere, der er på vej mod job.
Projektet undersøger fire analysetemaer:
1. Meningsfuldhed: Hvordan opstår og formes forskellige meninger i interaktionen? Hvordan forenes og forhandles det, der giver mening for den ledige borger, med det, der giver mening for jobcentret?
2. Mestringsforventning: Hvordan kommer borgernes tro på egne evner til at bevæge sig i retning mod arbejde til udtryk i samtaler? Og hvordan responderer beskæftigelsesmedarbejderen på det?
3. Handlekraft: Hvordan kommer borgernes handlekraft til udtryk gennem sproget? Og hvilken betydning får beskæftigelsesmedarbejderens respons for, om handlekraften bremses eller understøttes?
4. Arbejdsmarkedsperspektiv: Hvordan udfoldes det arbejdsmarkedsrettede perspektiv i samtaler mellem beskæftigelsesmedarbejdere og kontanthjælpsmodtagere, der befinder sig langt fra arbejdsmarkedet?
Samarbejdspartnere i projektet
Væksthuset Forskning samarbejder med en forskergruppe fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.
Datakilder og metoder
Vi anvender sociologisk samtaleanalyse til at nærstudere en række samtaler mellem ledige borgere med komplekse udfordringer og deres beskæftigelsesmedarbejdere i jobcentret.
Analysen er baseret på observationer af samtaler, som blev indsamlet under ph.d.-projektet: Er du klar til at arbejde?
Projektperiode
Projektperioden løber fra 2015 til 2017.
Projektets resultater
Værd at kigge på