ForsideForskningUdgivelserFra udsat til ansat set fra et arbejdstager-perspektiv

Fra udsat til ansat set fra et arbejdstager-perspektiv
Vil du vide mere?
Charlotte Liebak Hansen

Charlotte Liebak Hansen

Ph.d., forskningschef

T: +45 2888 1366E: chh@vaeksthus.dk

Fra udsat til ansat set fra et arbejdstager-perspektiv

Fra udsat til ansat – set fra et arbejdstagerperspektiv

Rapporten undersøger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtageres vej fra ledighed til beskæftigelse ud fra de lediges eget perspektiv.

Rapporten bidrager med viden i forhold til, at aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere bliver arbejdsmarkedsparate samt finder og fastholder job.

Undersøgelsen er et delprojekt i Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP).

Konklusion

  • Der er tre typer af vendepunkter, der ifølge borgerne har været afgørende for, at de har fundet et job. 1) Mødet med en beskæftigelsesmedarbejder, der lytter og baner vej til den rette hjælp eller tilbud. 2) Det personlige netværk i form af familie, venner eller bekendte, der støtter med forskellige forhold lige fra økonomi til øget selvværd. 3) Mødet med en arbejdsgiver, der har forståelse for skånebehov, og som formår at skabe de rette tilpasninger.
  • Det er ikke kun et spørgsmål om, hvilke indsatser de ledige modtager, men også hvordan indsatserne bliver givet og modtaget.
  • Det er vigtigt, at virksomhedspraktikker bliver planlagt og tilrettelagt individuelt, og at beskæftigelsesmedarbejderen er opmærksom på, at virksomhederne ikke benytter ledige borgere som erstatning for ordinær arbejdskraft.

Datakilde og metode

Rapporten bygger på 24 kvalitative interviews med aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som har været på kontanthjælp i minimum et år.

De er lykkedes med at få job og har været i beskæftigelse i minimum tre måneder. De har forskellige baggrunde i forhold til køn, alder og geografi.

Rapporten tager afsæt i de ledige borgeres egne oplevelser og erfaringer og anlægger et narrativt perspektiv. De ledige borgere er udvalgt gennem et udtræk fra Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM.

Det kan du læse om i rapporten

Rapporten indeholder forskellige ting, og du kan bl.a. dykke ned i:

  • Borgernes ledighedsperiode, herunder fire faser og tre idealtypiske ledighedsidentiteter.
  • Vendepunkter på vejen mod job, herunder betydningen af relationen til beskæftigelsesmedarbejderen, det private netværk og det rette virksomhedsmatch.
  • Borgernes motivation i forhold til at finde et fast job og betydningen af at være i job, herunder fem motivationsorienteringer og flere former for udbytte.
  • Fem cases, der repræsenterer borgernes unikke situationer og mangfoldige veje mod arbejdsmarkedet. Alle cases kan bruges i forhold til læring.

Forfattere på udgivelsen

Rapporten er udarbejdet af Rambøll.

Fra udsat til ansat fra et arbejdstagerperspektiv
Download her
Gå til projekt

Relaterede udgivelser