ForsideForskningUdgivelserSpot på samtalen

Spot på samtalen
Vil du vide mere?
Charlotte Liebak Hansen

Charlotte Liebak Hansen

Ph.d., forskningschef

T: +45 2888 1366E: chh@vaeksthus.dk

Spot på samtalen

Analyser af samtaler mellem aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og beskæftigelsesmedarbejdere

Spot på samtalen

En central del af beskæftigelsesindsatsen foregår ved hjælp af ord og samtaler. Forskning har vist, at samtaler virker beskæftigelsesfremmende, men hvilke samtaleelementer er virkningsfulde, og hvilke er ikke hensigtsmæssige?

I rapporten kan du læse om det, der konkret foregår i samtaler mellem aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og beskæftigelsesmedarbejdere.

Rapporten undersøger og tager afsæt i de dynamikker, mønstre og mekanismer, der optræder i samtalerne.

Konklusion

  • Meningsfuldhed, mestringsforventninger, handlekraft og arbejdsmarkedsperspektiver udgør centrale omdrejningspunkter i de møder, der er observeret, mellem beskæftigelsesmedarbejdere og ledige borgere.
  • Rapporten indeholder ikke standarder for, hvornår jobrettede samtaler er gode.
  • Beskæftigelsesmedarbejdere bliver opfordret til – individuelt og kollektivt – at øge den sproglige opmærksomhed ved at sætte fokus på meningsfuldhed, mestringsforventninger, handlekraft og arbejdsmarkedsperspektiver og gøre det konkret i samtalerne med ledige borgere i jobcentret.

Datakilde og metode

Rapporten har trukket på sociologisk samtaleanalyse i forhold til at lave detaljerede analyser af samtaleuddrag fra konkrete interaktioner mellem aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og beskæftigelsesmedarbejdere.

Analyserne er baseret på observationer og lydoptagelser af 12 samtaler med 9 forskellige borgere (32 -49 år), der har været ledige i længere tid. Borgerne har psykiske, fysiske eller sociale problemer udover ledighed og er i forskellige forløb med henblik på afklaring af arbejdsevne og fremtid på arbejdsmarkedet.

De observerede samtaler indgår i ph.d.-projektet Er du klar til at arbejde? (2016), der bygger på et kvalitativt forløbsstudie.

Det kan du læse om i rapporten

Rapporten indeholder forskellige ting, og du kan bl.a. dykke ned i:

  • Meningsfuldhed i samtalerne – hvordan forskellige meninger opstår, formes, forhandles og søges forenet.
  • Mestringsforventninger i samtalerne – hvordan den lediges tro på egne evner til at nærme sig arbejdsmarkedet kommer til udtryk og mødes af beskæftigelsesmedarbejderen.
  • Handlekraft i samtalerne – hvordan den lediges handlekraft udtrykkes gennem sproget, og hvordan beskæftigelsesmedarbejderens respons kan bremse eller understøtte den.
  • Arbejdsmarkedsperspektiv i samtalerne – hvordan det arbejdsmarkedsrettede perspektiv udfoldes i relation til kontanthjælpsmodtagere, der befinder sig langt fra arbejdsmarkedet.
  • Hvordan beskæftigelsesmedarbejdere kan arbejde videre med den samtaleanalytiske tilgang og tage sprogets centrale placering i det beskæftigelsesfaglige arbejde alvorligt.

Forfattere på udgivelsen

Analysen er udarbejdet af en forskergruppe på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet:

  • Sophie Danneris, postdoc
  • Tanja Dall, ph.d.-studerende
  • Dorte Caswell, lektor
  • Søren Peter Olesen, lektor. 
Spot på samtalen
Analyser af samtaler mellem aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og beskæftigelsesmedarbejdere
Download her
Gå til projekt

Relaterede udgivelser