Forside–Forskning–Udgivelser–Ordinære løntimer som beskæftigelsesfremmende redskab i ressourceforløb

Ordinære løntimer som beskæftigelsesfremmende redskab i ressourceforløb
Erfaringsopsamling fra Projekt Småjob i Odense Kommune.
Erfaringsopsamlingen belyser potentialer og udfordringer i forbindelse med introduktion af lønnede timer som et redskab i den virksomhedsrettede indsats for ressourceforløbsborgere.
Væksthuset og Odense Kommune gjorde sig en række erfaringer under Projekt Småjob i 2017. I analysen får du en opsamling af centrale opmærksomhedspunkter, som kan bruges til videre refleksion i forbindelse med det fremadrettede arbejde med småjobs.
Konklusion
- Overordnet set bekræfter analysen tesen om, at ordinære timer kan være en ”bro til selvforsørgelse” for borgere i ressourceforløb.
- Ordinære timer kan være med til at skabe en positiv udvikling for borgeren i retning mod job i de tilfælde, hvor der er et godt match mellem borgerens ressourcer og kompetencer og virksomhedens behov i forhold til løsning af en specifik opgave samt virksomhedens mulighed for at imødekomme skånebehov.
- Når lønnede timer giver mening hele vejen rundt – for jobcentret, borgeren og virksomheden – kan redskabet siges at have potentiale til at skabe udvikling. Beskæftigelsesmedarbejderen har derfor en vigtig opgave i forhold til at vurdere, hvornår aflønning – eller udsigten til aflønning – er et redskab, som kan skabe øget mening i det konkrete samarbejde.
- Ansvaret for at vurdere, hvornår lønnede timer er det rette redskab, bør ligge hos beskæftigelsesmedarbejderen i det individuelle samarbejde med borger og virksomhed.
Datakilde og metode
- Analysen trækker på data fra Projekt Småjob i 2017. Der indgår erfaringer fra 10 cases (ressourceforløb) fra Væksthuset i Odense, hvor lønnede timer har indgået som redskab i virksomhedssamarbejdet.
- Analysen er lavet på baggrund af konkret information om de 10 cases. Det er foregået via borgerinterviews, arbejdsgiverinterviews og progressionsrapporter.
- Vi har inddraget overordnede refleksioner og erfaringer omkring småjobs som redskab fra konsulenter i Væksthuset, arbejdsgivere samt medarbejdere på et rehabiliteringsteammøde i Odense Kommune.
Det kan du læse om i rapporten
Rapporten indeholder forskellige ting, og du kan bl.a. dykke ned i:
- Hvordan løntimer skaber værdi for borgerne.
- Potentialer for udvikling i småjob set fra beskæftigelsesmedarbejders perspektiv.
- Værdiskabelse set fra virksomhedernes perspektiv.
- Forskellige logikker som er i spil i forhold til anvendelse af løntimer som redskab.
- En række opmærksomhedspunkter målrettet mod beskæftigelsesmedarbejderes arbejde med løntimer.
Forfattere på udgivelsen
- Lea Egemose Grib, chefanalytiker, Væksthuset Forskning
- Anja Tønder, chefanalytiker, Væksthuset Forskning
Erfaringsopsamling fra Projekt Småjob i Odense Kommune
Relaterede udgivelser
- Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP)
Aktiv beskæftigelses-indsats og progression
I udgivelsen får du viden om aktive indsatser, og om de gør en forskel for ledige borgere. Du får også viden om, hvilke indsatser der er vigtigere end andre, og hvad det betyder, hvis ledige borgere ikke får en indsats.
Læs mere - Ordinære løntimer – en bro til selvforsørgelse?
Lønner det sig at få løntimer på vejen mod job?
I analysen kan du læse, hvordan aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der får løntimer, klarer sig over tid sammenlignet med den samlede gruppe af aktivitetsparate borgere.
Læs mere