Forside–Forskning–Udgivelser–Tillidsbro eller tillidskløft?

Tillidsbro eller tillidskløft?
Forventninger i det grænsekrydsende samarbejde mellem beskæftigelsesmedarbejdere og andre velfærdsprofessionelle
I analysen kan du læse om forventningers betydning i et tværorganisatorisk samarbejde. Når problemerne er grænsekrydsende, må løsningen af problemerne også være det.Derfor er der brug for tillid og positive forventninger til samarbejdspartnere og deres bidrag til at hjælpe borgeren.
Borgerens problemer er ofte komplekse og grænsekrydsende og dermed vanskelige at forstå og finde løsninger på indenfor beskæftigelsessystemet alene.
Konklusion
- Negative forventninger til samarbejdspartnere kan stå i vejen for et værdiskabende samarbejde, hvor borgeren bliver hjulpet bedst muligt.
- Evnen til at samarbejde med andre velfærdsprofessionelle er en vigtig del af beskæftigelsesfagligheden. Forskelligheder skal imødekommes af nysgerrighed og refleksion fremfor devaluering og distancering fra samarbejdet.
Et kompetent tværorganisatorisk samarbejde opstår ikke af sig selv. Der er brug for:
- En forståelse af beskæftigelsesmedarbejderen som en grænsegænger, der skal forstå, hvordan man interagerer med andre led i beskæftigelsessystemet.
- At styrke opfattelsen af fagpersoners anderledes mål, værdier og mindset som noget, der beriger beskæftigelsesforløbet.
- En indstilling til samarbejde med fagpersoner med anderledes mål, værdier og mindset som berigende samt en styrket tro på, at eksterne fagpersoner kan byde in med noget værdifuldt i den samlede indsats for borgeren.
- At etablere ”udviklingszoner” i praksis, hvor aktører i samarbejdende organisationer kan mødes for at drøfte samarbejdsfordele, fusionere forskellige synspunkter til et fælles samsyn, forventningsafstemme og opbygge gensidig tillid.
Datakilde og metode
Projektet Troen på borgernes jobchance består af kvalitative undersøgelser gennem interviews og observationer på fire jobcentre: Frederiksberg Kommune, Odder Kommune, Silkeborg Kommune og Sønderborg Kommune. Kommunerne har medvirket til at skabe data og praksisnær viden gennem en række aktionslæringsprojekter.
Det kan du læse om i rapporten
Rapporten indeholder forskellige indsigter, og du kan bl.a. dykke ned i:
- Hvorfor samarbejdet på tværs af organisationer er vigtigt, og hvorfor det kan være svært.
- Eksempler på omtaler og handlinger, der opstår, når samarbejdet bliver svært.
- Tolkning af årsagerne bag de omtaler og handlinger, der opstår, når samarbejdet mellem tværfaglige parter er svært.
- De forsvarsmekanismer og strategier, medarbejdere bruger for at håndtere de usikkerheder og frustrationer, der kan opstå i svære samarbejder.
- Hvordan en beskæftigelsesfaglig organisation kan undersøge og forbedre samarbejdet med organisationer i andre dele af velfærdssystemet.
Forfattere på udgivelsen
- Lea Egemose Graae, chefanalytiker, Væksthuset Forskning
- Anja Tønder, chefanalytiker, Væksthuset Forskning
Forventninger i det grænsekrydsende samarbejde mellem beskæftigelsesmedarbejdere og andre velfærdsprofessionelle
Relaterede udgivelser
- Troen på borgernes jobchance
Troen på jobchancen – som teoretisk begreb og empirisk fænomen
I analysen kigger vi på, hvad troen på borgernes jobchance er for en størrelse, hvor den kommer fra, og hvad den betyder for borgerens sandsynlighed for at komme i job.
Læs mere - Troen på borgernes jobchance
Sig det med ord, krop, ting og handlinger
I analysen kan du læse om positive forventningers indflydelse på borgernes jobchance samt de måder, beskæftigelsesmedarbejderen – bevidst og ubevidst – udtrykker sine forventninger på.
Læs mere